Dia 1

Avui hem arribat a Gant (Bèlgica) per dur a terme el nostre curs "A story of migration. How to deal with migration poverty & minorities in the school system". 

Hem començat el curs damunt les 13:00 h per la qual cosa ens ha regirat l'horari el qual estam acostumades; hem dinat a les 12:00! 

Avui ha estat una presa de contacte però no hem badat gens. Ens han mostrat com funcionen 3 tipus d'aplicacions diferents (Eddpuzzle, Genially i Flipgrid). També hem après aspectes de la cultura belga que no coneixíem i com funciona el seu sistema educatiu. 

Ens ha cridat l'atenció que les escoles privades són molt poc nombroses ja que l'educació pública és de molt bona qualitat. Tenen tres llengües oficials; el dutch, el francès i l'alemany, la qual cosa indica que qualsevol nin, sigui migrant o hagi nascut aquí, estudia amb aquestes tres llengües.

 

També hem tengut temps de fer una volta pel centre i visitar algun museu, creim que no ens acabarem la ciutat!

Dia 2 (College Melle - Okan class)

Avui és el nostre segon dia a Gant. Al matí hem visitat el College Melle, és una escola molt gran que també funciona com a internat.

Consta de moltes instal·lacions esportives i es fomenta el seu ús sempre que els alumnes tenen temps lliure.


L'horabaixa hem tengut l'oportunitat de veure com funciona "l'Okan Class". Són classes per estudiants nouvinguts d'aquest curs escolar que no parlen duch.


La finalitat d'aquest institut és que els alumnes adquiresquin la competència lingüística amb la llengua oficial i que més endavant es puguin incorporar a un altre institut convencional.

El capvespre hem tengut l'oportunitat de fer una visita guiada amb un mestre local que ens ha anat explicant diversos aspectes de la cultura i l'arquitectura del centre històric d'aquesta ciutat medieval.

 Dia 3 (Bruixes)

Avui hem fet una visita cultural a Bruixes on ens han explicat els aspectes més destacats de la seva cultura, història i arquitectura d'aquesta meravellosa ciutat així com alguna de les seves famoses llegendes.

Hem dinat amb alguns companys del curs i hem tengut l'oportunitat de compartir experiències educatives i conèixer el funcionament de les seves escoles situades a Canàries, Cadis, Granada, Grècia i Finlàndia (entre d'altres).

No ens en podíem anar de Bruixes sense visitar una de les seves famoses fàbriques de cervesa. Les explicacions de la nostra irònica guia, Mila, ens ha ajudat a entendre com funciona el procés de fabricació i, fent un gran esforç, n'hem tastades un parell.

Dia 4 (La xocolata i el sistema educatiu flamenc) 

Avui hem arribat al dia més dolç de la nostra estada, ja que hem fet un taller de bombons belgues. N'Aendrick (el nostre mestre i guia) ens ha contat que ell sol fer aquest taller amb els seus alumnes de química per explicar el procés de cristal·lització.
Ha estat una experiència molt entretinguda, perquè hem treballat en equip i els bombons ens han sortit d'allò més bo!

S'horabaixa hem visitat la St. Baafs Cathedral i amb unes ulleres de realitat virtual tridimensional hem conegut la història d'una de les obres mestres de Flandes: "L'adoració de l'Anyell místic". És un retaule espectacular que data del 1432.

Abans de donar per acabat el dia hem anat a empaquetar i recollir els bombons que hem fet al matí i ens han fet l'entrega del "certificate of attendance" per al curs que estam a punt d'acabar ("Belgium: a story of migrationHow to deal with migration poverty & minorities in the school system"), ja que demà és el darrer dia i no serem a Gant.

Dins el programa Erasmus+, el nostre professor Pere Barceló participa a una estada de professorat a l'escola Montesori de Nijmegen. Aquesta escola és la que el nostre centre duu a terme l'intercanvi ja fa anys i per això ha aprofitat l'avinantesa i el coneixement de l'escola per dur a terme aquesta activitat. 

El primer dia, després de setmanes de preparació amb els profesors Tom Thorpe i Maarten Stassen, en Pere va fer una classe d'introducció a la genètica, amb una breu demostració de com extreure ADN d'un plàtan. Els alumnes formaven part del programa Àgora, que son alumnes que per diverses raons tenen dificultats per seguir el programa d'ensenyament natural. Aquests, tenen certa llibertat a l'hora d'organitzar els seus estudis per anar avançant més lentament però amb classes més pràctiques. La classe els va encantar i molt més la pràctica d'extracció d'ADN.

Una experiència molt gratificant pel nostre professor i segur que també molt interessant pels alumnes d'Àgora de l'escola Montesori.

Us seguirem informant.

Dia 0

Arribam a Gant preparats per a començar aquesta experiència. I malgrat que el curs comença el dia següent segons la programació oficial, nosaltres ja el donem per començat.

Així doncs, resumim el nostre primer dia amb les següents paraules:

 A Charleroi, waffles i cafè

i el Shuttle Bus que ens espera

com aquesta ciutat europea

de dolces Leónidas i de conte.

I temps d'estiu ens acompanya

com aquella big person i palestí,

que a ca seva ens convidava for respect,

but "we have a course".

 

I juga el Liverpool

i en Mohamed Sala marca

però no basta.

I aixecam el cap

i el Manchester City

ha tenyit de blau  el cel de Gant 

i a nosaltres també ens ha liat

i entre rialles hem arribat a Tailàndia

i uns italians ens han regalat

el poc temps que ens quedava

d'aquest dia zero.

 

Dia 1

Avui hem començat el curs i ens han explicat el funcionament del sistema belga educatiu, particularment el de la regió de Flandes, així com un poc de la seva història. Hand-on approach de les diferents apps de les que ens han parlat (Genially, Edpuzzle, Flipgrid...) hem duit a terme, així com també a partir de les dinàmiques amb peces de Lego hem interactuat amb la resta de professors/es assistents al curs amb les diferents activitats proposades pel formador, Aendrick.

Vos deixam aquest enllaç com a tast de la cultura belga.

https://www.youtube.com/watch?v=QlwHotpl9DA

Posteriorment, ens hem endinsat en el casc antic de Gant i hem compartit amb alguns professors del curs l'experiència d'aquest primer dia.

Dia 2

De bon dematí, hem agafat un tren per a visitar les instal·lacions d'una escola catòlica a Melle. Durant 3 hores ens han explicat el funcionament d'aquesta escola i hem pogut observar la tasca docent a l'aula a les diferents etapes que el centre imparteix: Educació Infantil, primària i secundària. A aquestes dues darreres etapes educatives n'ofereix la possibilitat d'internat. Una de les coses que ens ha sorprès ha estat el silenci de l'alumnat, tant a l'aula com en el temps d'esbarjo, així com l'educació de l'alumnat. Vos deixam un enllaç del recorregut que hem realitzat per aquest col·legi.

https://youtu.be/o1WWj9uDWhU

Per acabar el dia, estam a l'espera d'una visita guiada pel casc històric de Gant on ens explicaran algunes curiositats, secrets i llegendes d'aquest indret.

 

Dia 3

Avui hem visitat Brugge, ciutat de ports i canals així com de construccions que a altres temps ens traslladen. Antigues rutes de comerciants i avantpassats víkings, esglésies de maons petits que semblen de xocolata hem alenat. I després la història de la fàbrica, que de la civada en fa tastera; i així ho hem fet abans d'acabar el dia amb una llista de vocabulari dintre la butxaca com post-its d'experiències i anècdotes.

 

 Dia 4

I avui ens hem endinsat en una de les arts més majestuoses de Bèlgica, i és que fer de la xocolata un bombón 'made for us' també pot ser el camí per a aconseguir les tant desitjades competències clau.

                           

I després de tastar la dolçor, ens enlluerna la catedral d'aquest Gant de pel·lícula i descobrim la història que amaga el Mystic Lamb de'n Van Eyck. Mescla d'idiomes i intercanvi d'escoles i de projectes, com de webs i d'Instagrams que finalitzen aquest dia 4 amb un certificat de foto.

Dia 5

Avui conferència històrico-cultural a Brussel·les, capital d'Europa. Ens resulta familiar l'idioma com també, Leuven.

Se'ns presenta la història de la Unió Europea davant nostre, i en aquest parlament on es dicten unes lleis i es signen els acords europeus, seguim l'entremat que ens porta als seus intestins.

And the course has finished and in case we forget, just say that we have loved this journey of experiences and exchange, as well as the risk of leaving the comfort zone to learn, grow and live intensely.

Thank you very much.

 

 

 

The last day...

 

Ens han muntat un Festival

i amb un “on the right” ha començat

tot i no saber on tenim la mà dreta;

però decidim perdre’ns entre paradetes de noodles i rollitos

i trescar tots els racons d’aquesta ciutat.

 

Una dona dintre una cabina de cinema

ens regala un somriure 

quan intercanviam euros per fitxes

i construim oracions que només nosaltres entenem.

 

I és de nit 

i ens passen coses...

i ens esbutzam i vivim.

 

I al final entenem

que no hi ha cap diferència

entre un palestí i un boomerang

ja que si els llances bé, 

sempre tornen.

Com nosaltres demà.

Dia 1

Hem començat la nostra visita de Usserod skole, a Horsholm, prop de Copenhaguen amb una entrevista del director.

Ens ha explicat que es tracta d’una escola pública, d’uns 500 alumnes i 50 professors. L’escola està dividida en dos nivells, 0-4 que seria equivalent a nostra primària i de 5-9 com a ESO. Usserod skole té el certificat de la millor escola tant pel que fa al benestar de l’alumnat, com als seus resultats acadèmics. El director creu que aquest èxit és déu, en part, al fet que Usserod escola es troba dins un dels municipis més rics de Copenhaguen. Dins les seves classes no trobarem alumnat amb necessitats educatives ni amb risc d’exclusió social. Les famílies són de nivell socioeconòmic alt o molt alt i donen molta importància a l’educació. Un altre aspecte que contribueix a l'èxit de l’escola és, segons el director, el benestar dels mateixos professors. La seva plantilla no és fixa, a Dinamarca, encara que sigui un col·legi públic, ningú té la seva plaça garantitzada i per obtenir-la s’han de realitzar entrevistes directament amb el centre. Els professors fan una semana de 40 hores laborals dels quals només 17-19 són lectives. Les altres hores s’aprofiten per preparació, coordinació i avaluació. 

Pel que fa al currículum, els professors tenen molta llibertat. A part d’assignatures tradicionals com podria ser danès, matemàtiques o història, els nins i nines d’aquest país també aprenen a cuinar, tenen l’assignatura de manualitats i disseny, aprenen a cosir i sempre fan dues llengües estrangeres, anglès i  francès o alemany.

Un altre tema que hem tractat amb el director ha estat el medi ambient. Ens ha sorprès descobrir que l’escola no té cap pla de reciclatge, pel que hem pogut veure la majoria dels alumnes (i professors!) utilitza paper d’alumini per als seus berenars i dins les classes només hi un sol recipient per tot tipus de rebuig. No obstant això, el director ens ha contat que l’any pròxim començaran  a fer feina en aquest aspecte, dins cada aula hi haurà fins a 10 contenidors diferents i els alumnes aprendran a reciclar bé. El mateix sistema es posarà en marxa en totes les cases de Dinamarca.

Pel que fa a l’avaluació dels alumnes, a Dinamarca són obligatoris exàmens finals en acabar el novè curs. La nota d’aquest examen decideix el futur acadèmic de l’alumne. Una curiositat és que, els alumnes no reben notes numèriques fins al penúltim curs. Només reben un comentari escrit sobre els seus punts forts i dèbils. Les notes que reben comencen amb un menys 0.3 com la nota més baixa, passen per un 0.2 que seria un aprovat, un 7 com un notable baix, un 10 com un notable alt i un 12 com la més alta possible.

 

Dia 2

Avui hem assistit a classes d’anglès, geografia i cuina. La que més ens ha cridat l'atenció ha estat la darrera assignatura. Els alumnes de 8è i 9è tenen aquesta assignatura com a obligatòria, fins i tot s’han de presentar a un examen final on preparen un plat per a un grup de població específic. L’escola té unes instal·laciones perfectes per impartir l’assignatura. Avui tocava aprendre sobre street food (primer fan un part teòrica) i després en grups de dos han preparat uns tacos de carn, fins i tot s’han fet les seves pròpies tortilles. Es podia veure que els gaudien molt de l’assignatura, eren molt autònoms i el seu comportament ha estat exemplar.

Dins les altres classes hem pogut veure que els nins tenen més llibertat i més autonomia que al nostre centre. Normalment, el professor explica durant uns 10-15 minuts i després els alumnes fan feina en petits grups. Tenen permès anar-se’n de la classe i treballar en un entorn que ells vulguin. Als passadissos tenen taules i cadires, també es poden anar a la biblioteca de l’escola. S’ha de dir, que la majoria dels alumnes feia la feina que tocava encara que no tenien cap tipus de supervisió per part del professor.

En general hem pogut veure que els professors no solen utilitzar cap llibre de text, tenen presentacions power point que també comparteixen amb els alumnes. En moltes assignatures els alumnes no agafaven apunts i si ho feien, ho feien amb Chromebook, pràcticament no agafen el boli. Els professors intenten fer participar als alumnes el màxim possible, cerquen com relacionar el contingut amb la vida real i són bastant permissius en qüestions de comportament (els alumnes poden menjar, beure, aixecar-se, sortir al bany sense avisar, canviar-se de lloc, seure amb els peus damunt la taula…). En canvi, l’ús del mòbil ho tenen restringit únicament als temps de lels esplais. Durant el temps de classe el professor els  recull, els guarda dins una capsa i la tanca dins un armari amb clau.

 

Dia 3

Avui ens han explicat un projecte pilot que fan amb els alumnes de primària i que progressivament faran amb tots els alumnes del centre. Es tracta d'un pla d'actuació de caire psicopedagògic on, mitjançant un qüestionari, es determinen les 24 fortaleses de cada alumne. Els estudiants descobreixen quins són els seus punts fort (per exemple: creativitat, empatia, lideratge) però també en quins aspectes haurien de millorar (autocontrol, espiritualitat, autoconfiança..). Una vegada tothom sap el seu "diagnòstic" es pot començar a treballar, la idea és utilitzar les fortaleses de cada alumne per millorar les destreses amb les quals la puntuació ha estat més baixa. Un projecte molt interessant!

També hem assistit a una classe d'educació física. Els alumnes aprenien diferentes tècniques de lluita per l'autodefensa. Una altra vegada hem pogut observar un ambient molt relaxat i permissiu, a la professora no la molestava en absolut que molts d'alumnes no participaven en les activitats, sortien del gimnàs, esteien amb el telèfon o simplement jugàven. No obstant, en general els alumnes gaudien molt de la classe que va acabar amb un torneig "The king/queen of the mattress" per determinar el millor lluitador/a de la classe.

 

Dia 4

Avui tocava visitar als més petitons de primària. Hem pogut assistir a una classe de robòtica. Els alumnes de 4t de primària treballaven per parelles, cada equip tenia un set de Lego Education i construíen un cotxe amb motor. Tant les instruccions com les passes de la programació senzilla venien amb ipad que també tenia cada parella. Una altra vegada hem pogut observar molt bon comportament per part d'alumnes i molta autonomia.

Les instal·lacions de primària són espectaculars. Pràcticament cada curs té la seva àrea de joc coberta i descoberta, tot està fet de fusta amb colors molt càlids i la sensació general és de calma i alegria. També hem pogut veure que els nins de primària comencen el dia amb música instrumental molt agradable, estàn en silenci i es preparen per al dia.

Després havíem de tenir socials amb els més grans però el professor (igual que molts altres aquesta setmana) esteia malalt. A Dinamarca funcionen amb un borsí de professors substituts als quals es poden cridar el mateix dia perquè venguin al centre. Aquests "professors" no tenen cap tipus de titulació ni preparació específica, simplement han de complir el requisit de haver acabat el batxiller. En el nostre cas es tractava d'un antic alumne de l'escola que havia decidit no començar encara amb la universitat i dedicar aquest any a viatges i feina de profe substitut. S'ha de dir que a una escola coma Usserod aquest sistema de substitucions funciona perfectament per varis motius: els alumnes tenen molt bon comportament, estan acostumats a fer feina per ells tots sols i sobre tot, els professors sempre passen a l'alumnat el planning de tota la setmana. Per tant, quan vé el professor substitut són els mateixos alumnes qui li diuen que toca fer aquesta classe.

Avui també hem aprofitat per entrevistar als alumnes. Ens han contat, entre altres coses, que molts decideixen de fer una any any extra després d'acabar el novè curs d'ESO. Es tracta d'un curs opcional, sempre ofert per pescoles privades (aquesta vegada no es tracta d'escoles gratuïtes)i de caràcter residencial. Els alumnes poden triar l'escola que més s'ajusta als seus interessos: escoles d'esport, teatre, programació etc. Segons els professors, els alumnes que cursen aquest 10è any d'ESO solen tenir més bons resultats a batxillerat (que aquí té una duració de 3 anys), probablement perquè estan més madurs.

Dia 5

Darrer dia del nostre job shadowing! Hem pogut assistir a una classe molt interessant anomenada Visual Learning Performance. Dins aquesta assignatura optativa els alumnes aprenen entre altres coses com fer una presentació correctament (els hi expliquen on han de co·local els imatges, com no carregar les diapositives de text, com incloure gràfics, vídeos), com fer una presentació oral (xerren de body language, com dinamitzar la presentació amb moviment, senyalant a la pissarra etc), com enfrentar-se als seus pors (stage fear), com fer feina en equip i també com triar els membres del seu equip (en lloc de basar-se en amistat, els ensenyen Belbin test, els alumnes descobreixen quina és la seva fortalesa per feina cooperativa - si són més creatius, més líders, més conceptuals...). Al final del curs faràn un dia de taller dins els teatre nacional amb un instructor per posar en pràctica tot el que han après i experimentar actuar damunt un escenari gran.

També hem assistit a una classe de tecnologia d'informaciò. Els alumnes creaven textos encriptats. El professor ens ha explicat que als cursos interiors es dedicaven més a programació i robòtica avançada però ara els hi fan fer coses més creatives, com per exemple com la tecnologia pot millorar els banys públics. 

Per despedir-nos, els professors de departament de ciència ens han mostrat la seva petita cerveseria que tenen montada dins els baixos de l'escola. Un projecte molt interessant:-)

Durant la setmana del 4 al 8 d'octubre de 2021 la nostra mestra Lídia i el nostre mestre Biel varen assistir a la formació Erasmus+ anomenada “Encouraging Creative Thinking” en el centre d'ensenyament internacional ITC de Praga.