Estimades i estimats estudiants i docents, som na Xisca i na Mar d’Educació Infantil. Ens ha molta il·lusió i ens sentim molt afortunades de poder viatjar amb Erasmus+ a Atenes, Grècia.
Avui hem viatjat de Palma fins a Zúrich; on hem hagut de fer escala per tal d’arribar fins Atenes.
Ens acompanya el nostre estimat Lledoneret, per si ens enyoram els vespres i també per presentar la nostra escola al curs que començarem demà amb alegria i ganes d’aprendre coses noves!
Per cert, sabíeu que aquí és una hora més tard que a Mallorca? Convé que ens colguem, que demà ens tocarà pensar de valent!
Dia 1
Ens dirigim a l’edifici d’Europass Teacher Academy; lloc on es durà a terme la formació "Managing a Diverse Classroom: Facing Upcoming Challenges”. Allà ens rebrà la nostra professora, na Foteini. Que també és directora d’un centre d’educació especial i professora universitària. Les nostres companyes de curs són sis mestres de Lomma; Suècia. Aviat hem fet amistat gràcies a les dinàmiques que na Foteini ens tenia preparades. Hem presentat la nostra escoleta i els hem mostrat un petit vídeo. Tant la seva escola com la nostra, són centres molt diferents però a totes ens mou un mateix sentiment: fer de la nostra escola un lloc millor, més amable i a on tothom hi tengui cabuda.
Reflexionam sobre la diversitat i la inclusió. Què són? Quin sentit els atorgam a aquestes paraules? Què significa per a nosaltres sentir-nos benvinguts i quins sentiments implica?
En sortir ens dirigim a sopar una Μουσακάς (moussaka) i a dormir, que demà ben prestet hi tornam. Atenes ens espera, encara no l’hem pogut visitar, però el Partenó ens vigila a totes hores des del puig Philopappos.
Dia 2
Avui tenim curs el matí. Ens aixecam prestet i cafè en mà ens dirigim a la seu d’Europass Teacher Academy. Tenim una passejadeta de 30 minuts des del pis on ens hi estam aquesta setmana. Podem comprovar que Atenes és una ciutat frenética, plena de contrastos. Els grafittis sovint es troben a la vora de monuments clàssics o neoclàssics. També ens crida l’atenció la gran quantitat d’esglèsies ortodoxes que hi trobam pel camí.
Avui al curs recordam què és el PBL (Project Based Learning) i per què és una metodologia de treball més inclusiva on tot l’alumnat d’infantil a secundària hi té cabuda. Na Foteini ens llença el repte de crear un projecte que poguem dur a terme amb el nostre alumnat segons les directrius que hem après durant el matí. Ha resultat ser una pràctica molt útil i enriquidora per a tots.
En sortir del curs toca fer de turistes. Avui hem anat en autocar a fer un tour per la ciutat i després amb una guía, na Pauline, que ens ha explicat el passat més recent i reivindicatiu del poble atenenc.
Ha estat un dia redó! A casa ens espera un deliciós iogurt grec amb mel de Mikonos que no podem esperar a tastar!
Dia 3
Avui per fi hem pogut visitar l’Acrópolis! Hem gaudit sobretot del Partenó; temple dedicat a la deesa grega Atenea i de l’Erecteon; temple consagrat a Erecteu, d’ordre jònic. Us heu fixat mai en els capitells de les columnes? Ens poden donar molta informació sobre l’ordre arquitectònic al que pertanyen.
Resulta fascinant com aquestes columnes han estat testimonis de segles d’Història. Les Cariàtides; columnes amb forma de dona, són al·lucinants.
Al curs l’horabaixa, hem conegut en Dimitri, un altre professor i hem tengut una classe molt interessant sobre com passar de la multiculturalitat a la interculturalitat i quines estratègies metodològiques ens poden servir com eina per afavorir la inclusió i una escola intercultural.